top of page

Originele uitjes in Catalonië - Eten op de boerderij

Bijgewerkt op: 29 dec. 2023

Vlakbij Falset, de entree tot wijnstreek Priorat, ligt de boerderij van Nina en Roger. In de weekenden kun je hier aanschuiven voor het menu van de chef, maar doordeweeks koken ze speciaal voor jou!

Op een regenachtige dag in april zijn we door de laaghangende wolken de bergen ingereden om deze ervaring mee te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je één van de thema’s en ga je samen met de chef aan de slag. Ondanks dat het seizoen vrijwel ten einde was, konden wij op de valreep nog kiezen voor ‘Calcots’. Deze typische Catalaanse specialiteit houdt het midden tussen een bosui en een kleine prei, en is verkrijgbaar tussen december en april. De hele maaltijd die je hierbij eet heet Calcotades.

Na een vriendelijk welkom mogen we gelijk met de chef naar de moestuin, waar je gezamenlijk de groentes uit de grond haalt. Als we een grote kruiwagen vol calcots hebben geoogst, worden deze door de chef met de tuinslang ontdaan van de ergste modder en op een enorm draagbaar rooster gelegd. Achterin de schuur is een kamerbrede schouw waar het houtvuur al brandt. Hiervoor wordt met name snoeihout van de omringende wijngaarden gebruikt. Een aantal lokale wijnboeren brengt hun syrah, granache en carinyena stokken hier na de jaarlijkse snoei in …

Het grote rek met calcots wordt boven het vuur geplaatst en als de groente goed gaar en zwartgeblakerd is wordt deze in krantenpapier gerold en opgediend in een dakpan. Inmiddels zijn wij voorzien van een goed glas wijn en vermut en warmen we ons bij het vuur.

Om de calcots te eten krijgen we een schortje voor, dit wordt kliederen. Met de hand ‘strip’ je de zwartgeblakerde buitenkant van de calcot en doop je deze in een heerlijke saus. Dan hang je de lange stengel boven je hoofd als een haring en hap je deze zo op.

Ondertussen wordt in de schuur de tafel opgedekt met wit linnen en kiezen we een fles wijn uit voor het hoofdgerecht. Chef Roger maakt heerlijke witte bonen, aardappels, asperges, worstjes en lamskoteletten op het grote vuur en in de houtgestookte Josper oven. De heerlijke middag wordt afgesloten met een romige Crema Catalana en een glaasje dessertwijn.

Deze privé ervaring is te boeken vanaf 4 personen. Afhankelijk van het seizoen kun je kiezen voor calcots, bergrijst of een proeverij van T-bone steaks met verschillende rijpingen.


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page